Missie en visie
Missie-kern
Onze school is een katholieke basisschool voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Wij hanteren het leerstofjaarklassensysteem met veel aandacht voor het individuele kind. Onze school staat open voor leerlingen van alle religies die aangemeld worden door hun ouders/verzorgers (tenzij het schoolondersteuningsprofiel verheldert dat wij een kind de juiste ondersteuning c.q. het juiste onderwijs niet kunnen bieden). Het is ons doel om leerlingen cognitief en sociaal te ontwikkelen, zodat ze kunnen doorstromen naar een passende vorm van vervolgonderwijs. Gelet op het eerste vinden we met name de vakken Taal en Rekenen van belang en gezien het tweede besteden we veel aandacht aan het (mede) opvoeden van de leerlingen tot volwaardige en respectvolle burgers. Naast kennisoverdracht besteden we aandacht aan de culturele, creatieve en lichamelijke ontwikkeling van de leerlingen.
Onze kernwaarden zijn:
- Oog voor ieder kind
- Structuur
- Kwaliteit
- Samenwerken
- Autonomie
- Plezier
Oog voor ieder kind
Op de Peppel wordt ieder kind gezien, zowel op cognitief als op sociaal gebied. We maken verschil tussen kinderen, maar maken ook gebruik van de overeenkomsten tussen kinderen.
Structuur
Wij bieden een duidelijke structuur waarin kinderen zich veilig voelen.
Kwaliteit
De kwaliteit van het onderwijs is goed. Wij werken planmatig en met een duidelijk doel voor ogen. Leraren zijn altijd in ontwikkeling en werken vanuit een professionele houding.
Samenwerken
Het samenwerken tussen leerlingen, tussen leraren en mét ouders staat bij ons hoog in het vaandel.
Autonomie
Kinderen mogen zelf dingen ontdekken, begeleid richting geven aan hun eigen ontwikkeling en mogen zelfstandig handelen.
Plezier
Op de Peppel komen leerlingen en leerkrachten met plezier naar school.
Deze kernwaarden kun je op de Peppel terugzien in:
- Een warme, open en ordelijke sfeer, waarbinnen leerlingen zich prettig en welkom voelen
- Een hoog ambitieniveau m.b.t. het behalen van resultaten, waardoor leerlingen uitgedaagd worden
- Samenwerkend leren en spelen én zelfstandig werken zodat het zelfvertrouwen vergroot wordt
- Het welbevinden van kinderen wordt nauwlettend bewaakt
- Gedurende het schoolproces krijgen onze leerlingen steeds meer verantwoordelijkheid
- Het bevorderen van acceptatie van kinderen met diverse achtergronden
- Ouders zien wij als partners met wie wij open communiceren en samenwerken
- Binnen het team is waardering voor elkaar, waarbij we elkaars kwaliteiten benutten
- De Peppel is een lerende organisatie, het team is altijd in ontwikkeling en staat open voor een continu leerproces.
- Intern wordt deze ontwikkeling gestimuleerd door ontwikkelingsvergaderingen, studiedagen, kennis delen en teamscholing
- Extern door individuele scholing, samenwerking en kennis delen met collega-scholen en extern overleg
- Werken vanuit een gezamenlijke visie die richtinggevend is
- Een sterke openheid binnen het team waardoor gezamenlijke opbouw van kwaliteit gestimuleerd en geaccepteerd wordt
- Openheid en transparantie naar buiten toe d.m.v. nieuwsbrieven en website
Missiebeleid
Beleid om de missie levend te houden:
- Missie en kernwaarden komen regelmatig aan bod tijdens de teamvergaderingen.
- Missie en visie zijn opgenomen in de schoolgids
- Kernwaarden zijn zichtbaar in de school
Kernkwaliteiten
Op de Peppel heerst een warme, open sfeer met oprechte belangstelling voor elkaar. Door het creëren en vasthouden van een ordelijke omgeving met voldoende structuur, bieden wij de leerlingen een veilige rustige werkomgeving waar op een fijne manier gewerkt kan worden. Het team van de Peppel kenmerkt zich door passie voor het vak en liefde voor kinderen; er is een zeer hoge mate van betrokkenheid bij het kind en bij zijn context en bij elkaar als collega's. Wij zijn een lerende organisatie die zich bewust ontwikkelt en die open staat voor onderwijsvernieuwingen. We werken met moderne methoden, toetsen en onderwijsmiddelen.
Visie op lesgeven
Het lesgeven is de kern van ons werk. We onderscheiden pedagogisch en didactisch handelen, hoewel beide facetten van ons werk feitelijk onscheidbaar zijn. Van belang daarbij is: oog hebben voor het individu, een open houding, wederzijds respect en een goede relatie waarin het kind zich gekend weet. Belangrijke pedagogische noties zijn:
zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid, kritische zin, reflecterend vermogen en samenwerking. Gelet op de didactiek vinden we de volgende zaken van groot belang:
- Interactief lesgeven rond interessante thema's om zodoende de betrokkenheid te vergroten
- Onderwijs op maat geven: differentiëren en zodoende een optimaal leerrendement behalen
- Gevarieerde werkvormen hanteren, leren door te doen met de juiste materialen
- Een kwaliteitsvolle (directe) instructie verzorgen
- Kinderen zelfstandig (samen) laten werken
Visie op leren
Kinderen leren doordat ze nieuwsgierig zijn. De school biedt kinderen de mogelijkheid om kennis op diverse manieren te verwerven. De leraren geven instructie en kinderen mogen zich dat op verschillende manieren eigen maken. Dat kan zijn door lessen alleen te maken of met anderen samen. Kinderen die korte instructie nodig hebben, kunnen zelfstandig aan het werk. Voor de kinderen die meer instructie nodig hebben, wordt gebruik gemaakt van de verlengde instructie aan de instructietafel. Het leren kan bemoeilijkt worden door extra ondersteuningsbehoeften. Voor deze kinderen is een zorgstructuur opgezet.
Visie op identiteit
Onze school is een katholieke basisschool. De aandacht voor levensbeschouwelijke vorming is verweven in het onderwijs. Omdat we het belangrijk vinden dat onze kinderen kennis maken met een diversiteit aan overtuigingen, besteden we ook aandacht aan geestelijke stromingen en aan specifieke feesten die gerelateerd kunnen worden aan een bepaalde levensbeschouwing of -overtuiging.
Visie op 21st century skills
Wij willen leerlingen een samenhangend geheel van vaardigheden meegeven waardoor ze optimaal kunnen functioneren in de 21st eeuw. We onderschrijven in de eerste plaats het belang van een kennissamenleving en gaan ervan uit, dat kennis altijd en overal voorhanden is. Daarnaast beseffen we dat het in de kennissamenleving ook gaat om kenniscreatie en -constructie, om innovatie. In de derde plaats is het een feit dat de ontwikkeling van digitale middelen en media globale grenzen vervagen en het delen van kennis en het met elkaar (daarover) communiceren een steeds centralere rol speelt in onze (toekomstige) samenleving. Op onze school willen we daarom gericht aandacht besteden aan de 21st century skills:
- Samenwerking en communicatie
- Kennisconstructie
- ICT gebruik
- Probleemoplossend denken en creativiteit
- Planmatig werken
- De gerichtheid van onze school op de 21st century skills heeft gevolgen voor de deskundigheid van de leraren, voor ons aanbod, voor onze middelen (digitale leermiddelen) en onze organisatie (inclusief didactiek en klassenmanagement)
- Het laatste aspect vraagt ook om een doordenking van de rol van de leraar, de rol van de leerling en de rol van de ouders/verzorgers